a
0
Dánió díszhalak
2021. Aug. 28.

Trópusi eredetű halfaj, a pontyfélék családjából. Kelet-Indiából származik, természetben édesvízben él. Nagy népszerűségnek örvend az akvaristák körében.

A különböző dánió fajok – mint a Zebradánió, Leopárd dánió, Pettyesszájú dánió és a Színjátszó dánió – az elevenszülőkkel és a harcsákkal egyaránt jól megvannak.

Telepítésükkor figyelembe kell venni azt, hogy csoportosan szeretnek élni, ezért 5-6 darabot tartsunk belőlük az akváriumban, melynek mérete 50-100 liter űrtartalmú legyen.  

Víz pH-ja 7-e érték körüli az ideális, míg hőmérséklete fajtól függően 20-26 °C közt változik.

Megélt éveiknek száma változó, fajtától függően kettő és hat esztendő között mozog.

A dániók tartása nem igényel különösebb odafigyelést, és tenyésztésük sem okoz nehézséget még a kezdő akvaristák számára sem.

 

Akvarisztika 3

Zebradánió 

A legkedveltebb, legismertebb dánió, melynek testhossza 4-5 cm. Jellegzetes ismertetőjele a szájzugaiban lévő két-két bajusszál. A hímek karcsúak, élénk narancssárga és kék csíkok díszítik testüket, a nőstények esetén kevésbé feltűnő ezüstszín van a narancs helyén. Hátuk olajbarna, oldalaik és hasuk alapszíne sárgásfehér.A nőstény gömbölydedebb a hímnél. Ismert egy mutatós fátyolos úszójú változata, ami 6-7 cm-te is elérheti. Kb. 6 évig élnek. Rendkívül aktív hal, mindig mozgásban van, egyaránt kergetőzik fajtársaival és más fajok egyedeivel. Az élő és száraz eledelt egyformán elfogyasztja, kiváltként figyeljünk arra, hogy kapjanak növényi eleséget.A víz kémhatása 6,0-8,0 pH értékű legyen, keménysége közepes, míg hőfoka 20-26 értékek közt az optimista.

Tenyésztésükhöz szükség van egy kb 10 literes ívómedencére, melynek víszoszlopa nem több 15 cm-nél. Frissen átfőzött egyenletes hőmérsékletű legalább 24 fokos vizet szükséges tölteni bele. Nagymértékben jellemző rájuk a kannibalizmus, ennek kivédésére célszerű a medence aljára üveggolyókat vagy kisebb kaviszokat helyezni, amik védelmet nyújtanak az ikrák számára. Használhatunk ikravédő rácsot is. Az akváriumba tegyünk vékonyszálú növényeket, ávaimoha vagy forrásmoha csomókat, de akár laza perlonvattacsomó is megfelelő. A különböző nemű egyedeket egy nap eltéréssel kell áttenni a külön medencébe. A hímből két példányt is tehetünk, majd figyeljük őket melyik hajtja esetleg a másikat és a gyengébbiket vissza lehet helyezni társai közé. A párban maradt halak kora reggel ívnak, 300-500 ikrát raknak le. A .. után rögtön távolítsuk el a tenyészállatokat, megvédve így az ikrákat a felfalásuktól. A pici lárvák 24-28 óra elteltével kelnek ki, majd 4-5 nap elteltével elkezdenek úszni, szétrajzani. Először indítótáppal, azt követően apróra vágott tubifexel lehet etetni őket. Egy-egy lerakásból kb 200 hal nevelhető fel és kedvező körülmények között a folyamat háromhetente ismételhető.

Leopárd dániót mesterséges tenyésztés során hozták létre a zebradánióból. Ennek okán tehát nincsenek jelen a természetben kizárólag akváriumi díszhalként ismert. A két faj testalkatában nem figyelhető meg különbség, vékonyabb a hím, testesebb a nőstény. Teste 5 cm-re nő, színe aranysárga sötétkék pontokkal, hátrésze olajbarna, várható élettartama 4 év. Gyors mozgású, csapatban érzi jól magát, és neki is van fátyolos változata. Tartási feltételei, etetési szokásai ugyancsak megegyeznek. Ideális vízhőmérséklete 24-25 fok. Leopárd dániókat ikráztatva a szaporulatból kizárólag leopárd dániók lesznek, míg a zebradánióval ívatva az utódok között mindkét típus fellelhető lesz.

Pettyesúszójú dánió kis méretű faj, testhossza mindössze 3-4 cm. Két-három évig él a 24-26 fokos akváriumi vízben. Méretéből adódóan kisebb, 40-80 literes medencébe is telepíthető, halnépessége 8-10 db. Testük hasi része ezüstösen fehér, mely szín a hát felé fokozatosan olajbarnává sötétül. Oldala egészét fehér sáv díszíti, acélkék szegéllyel, mely alatt egy ugyanilyen pettyekből álló vonal figyelhető meg. A farok alatti úszója segít legkönnyebben megkülönböztetni őt fajtársaitól, mivel esetükben az szintén pöttyös. Míg az ikrával telt nőstény hasa sárgás színárnyalatú, addig a jóval karcsúbb hímé világos-narancsszínű, ezenfelül a hímek farok alatti úszójának alsó széle világos barna. Egyéb tulajdonságaik megegyeznek a fenti két fajra jellemzőkkel. Tenyésztésükben van némi különbség, kevésbé szaporák, 20-50 ikrát képesek lerakni.

Színjátszó dánió kifejlett egyedei 6 centiméteresek. Hátuk mélykék, hasuk pedig ezüstösen kék árnyalatú. A mellúszók magasságában hátrafelé szélesedő, narancsvörös csík húzódik, amelyet kékeszöld szegély díszít. A farokúszó közepe cseresznyepiros, a többi úszó egy szín pirosas.A nőstény ennél a fajtánál is teltebb és kicsit halványabb színű. A hím karcsú, színei élénkebbek.Az őket érő fény hatására különböző színben pompáznak. Kedveli a világos 22-24 fokos vizet. Előszeretettel úszik a felszín közelében. Etetési és szaporodási szokásai megegyeznek a zebradánióéval. Élettartama 5 év.

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!