a
0
Külső szűrők – Minden amit tudni kell!
2013. Ápr. 29.
Az akváriumi külső szűrők a belső szűrők tovább fejlesztett változatai. A lényegük, hogy az akváriumon kívül történik a víz szűrése. Egy speciális gumitömlőn keresztül a víz az akváriumból egy nagy zárt tartályba kerül. Itt áthalad az abban található szűrőanyagokon és a végén, majd visszafolyik az akváriumba.
Akvarisztika 1Miért van rá szükség?


Az egyre növekvő akváriumok, egyre nagyobb belső szűrőt igényelnének. Azonban egy mérettől fogva már nem képesek tökéletes szűrést végezni.

Miért? Legfőképpen szűrőtartály mérete miatt. Egy belső szűrő tartálya általában fél maximum 1 liter. Egy külső szűrőnél 3 litertől akár 25 liter is lehet a tartály. Ilyen szűrőteljesítmény már képes ellátni a mechanikai és biológiai szűrést egyaránt. Ennek köszönhetően az akváriumok is kevesebb gondozást igényelnek.


A különböző töltetek egyidejű használata sokkal jobb hatásfokú szűrést biztosít,
mint egy egyszerűbb belső szűrő. 100 literes akváriumméret felett szinte már kötelező.

Csak egy példát említve: a jobb hatásfokú szűrés miatt kevesebb vízcserét kell eszközölnünk, így időt, energiát és pénzt takarítunk meg.

Másik nyomós érv a külső szűrők mellet a dizájn, hiszen az akvárium hangulatát nem torzítja el egy „idegen test”. Sokkal természetközelibb hangulatot tudunk felépíteni, mert a szívó- és nyomóág „csövecskéit” könnyedén el tudjuk rejteni.

Nézzük a ma kapható legöregebb és legkiforrottabb, ezáltal a legmegbízhatóbb külső szűrőt az Eheim Classic modelljét.

 Mint minden külső szűrő ez is többféle méretben készül. A gyártó a dobozokon és ismertetőkben feltünteti a jellemző műszaki adatokat és ajánlást az akvárium térfogatához. Az Eheim a feltüntetett műszaki adatok valódiságát szavatolja, azonban az ajánlás mindenképpen szubjektív dolog. Hiszen azonos méretű akváriumot a legkülönfélébb módon rendezhetünk be.


Nem mindegy milyen akváriumhoz használjuk,
ezért az ajánlás helyett a teljesítmény legyen a legfőbb szempont

Egy növényes akváriumnál, vagy olyan nagyobb (vagy sok) halaknál, melyek több mulmot „termelnek” jóval erősebb szűrést kell alkalmaznunk, ha fent szeretnénk tartani az egyensúlyt a medencékben. Ilyen esetben akár a többszörösének kell, hogy legyen a szűrés, mint egy növényekkel szerényebben beültetett (vagy műnövényes dekorációjú) akváriumnál.

Tehát mindig a szűrő teljesítménye (az óránkénti vízforgatási képessége) legyen vásárláskor a mérvadó szempont, hiszen az (az Eheim esetében) egy biztos érték.


Hogyan értelmezzük az adatokat?

Eheim szűrők nagyon sok más márkával ellentétben, garantáltan tudják teljesíteni azokat a műszaki paramétereket, melyeket a gyártó megadott. Fontos azonban ezeket megfelelően értelmezni.

1000 l/h. Mit is jelent ez? Legfontosabb adatot, a teljesítményt, azaz 1 óra alatt 1000 liter víz kerül megmozgatásra.

Ez abban az esetben igaz, ha egy teljesen tiszta és a gyári csomagolásban található tömlőhosszal használjuk eszközünket. Ha már bele kell toldanunk, a toldás hosszának mértékétől csökken a szűrő teljesítménye.Ha sikerül kiválasztani a megfelelő külső szűrőt, ne felejtsük el, hogy önmagában még az sem képes tökéletes szűrést végezni. Már 100 literes akváriumtól javasolt a belső és külső szűrő együttes használata. Erre azért szükség, mert minden akváriumban vannak úgynevezett szűrési perifériák, ahol alig mozog a víz, például akváriumi búvóknál, sűrű növényzet között...stb. Ez elkerülésére kell a vizet más irányból is megmozgatni.

Gyakori probléma a halak túletetése. Ilyenkor a maradék egy része a szűrőtartályban köt ki, ott bomlásnak indul. Ekkor ki kell takarítani a szűrőt. Ez időigényes feladat. Ha van egy belső, előszűrőnk, az ilyen jellegű mechanikai szennyeződést elvégzi a bonyolultabb külső helyett.
Gyakran előfordul az is, hogy a levelekről lepottyan néhány levél és ez szűrőbe kerülve, nem kis gondot okoz.

Nézzük a külső szűrők előnyeit:
- Az óriási szűrőtartály
- Igényekhez megfelelően összeállítható szűrőanyagok
- Kis energiafogyasztás.
- Kis karbantartási igény (Optimális esetben évente csak 1-2 tisztítást igényel)
- Oxigéndúsító, úgynevezett diffuzor csatlakoztatási lehetőség.


Mint szinte minden akvarisztikai berendezés, ez is állandó folyamatos üzemelésre van tervezve. A  legmodernebb külső szűrők (például az Eheim Ecco) energia fogyasztása szinte nem is mérhető, a garantált gyári adat szerint mérettől függően mindössze 5 watt óránként!Javasoljuk mindig a gyári kiegészítők használatát. Egy-egy rafinált akvárium elhelyezés szükségessé teszi, hogy a külső szűrő és az akvárium közötti távolságot áthidaljuk. A gyártók gondolnak a különleges igényekre, így a derékszögű csatlakozó idomtól kezdve a szűkítőn át minden megvásárolható, ami egy igényes, profi felszereléshez szükséges.

Apropó profi!

A XXI. század legkifinomultabb szűrője az Eheim Professionel 3. Az első évek után, a Classic szűrőt tovább fejlesztették. Megszületett a Professionel szűrőcsalád. Ez még masszívabb, még erősebb, még nagyobb lett. Teltek múltak az évek a fejlődés pedig nem állt meg. A Professionel II család már pumpás légtelenítővel lett felszerelve. Professionel 3 család pedig korszerű számítógép vezérléssel rendelkezik


Miért is érdekes ez a legújabb szűrőcsalád?

A mai igényekhez megfelelően különböző kényelmi funkciókat biztosít. Ebben a fűtős változattól kezdve a gyári szűrőtöltetesen keresztül minden megtalálható, ami szükséges. Sőt, valójában még ennél is több!


A Professionel 3e típust a számítógépünkhöz csatlakoztathatjuk és vezérelhetjük működését. Ezzel akár a hullámzást is stimulálhatunk az akváriumban! De megtudhatjuk a karbantartás esedékességét is.


Mit hoz a jövő?


Már több gyártó is készít UV-szűrővel kombinált külső szűrőt, amelynek használata nagyban megosztja az akvarista társadalmat, ezért következő írásunk ezt a témát fogja boncolgatni...Kapcsolódó cikkeink:
Mit, hogyan, miért? – Szűrés, belül
EHEIM Classic – a felhasználó szeméve
Akvarisztika 1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!

A cikkben szereplő termékek