a
0
Óriás édesvízi rája
2011. Már. 25.
Zeb Hogan biológus egyik küldetése, hogy megtalálja és megvédje a legnagyobb édesvízi halakat, amelyek Földünk vizeiben élnek. A National Geographic Megafishes programjának részeként dokumentálják ezeket az óriás édesvízi halfajokat.
Akvarisztika 1Az egyik ilyen akció során, Thaiföldön gigantikus méretekkel rendelkező Édesvízi rájára bukkantak. Szélessége 2 méter, hosszúsága pedig 430 cm. Ez viszont nem a teljes mérete, mert a farkának egy része  - amely további 60 cm is lehet -, sajnos "hiányzott". Ez nem egyedi és meglepő dolog, mivel gyakran inkább saját maguk szakítják le, hogy megmeneküljenek bizonyos helyzetekből.

 Érdekesség, hogy  farokrésze végén egy kemény nyílvesszőhöz hasonlítható tapintócsáp van, amellyel nemhogy az emberi bőrt, de még a  csontot is át tudja szúrni. Ennek ellenére csak védekezésre használja ezt a fegyverét.


Az állítások szerint a 350 kg-ot is meghaladó lapos hal  nem birtokolhatja a legnagyobb édesvízi hal címet, mivel súlya nem hivatalos, becsléseken alapul. A hivatalos rekordot egyébként 293 kg-al egy Mekong óriási harcsa tartja, amelyet ugyan ott, a Mekong folyóban találtak, mint ahol ezt az óriás ráját.


Kisebb fajtársaik akváriumban is tarthatók

Dél-Amerika nem túl gyorsan áramló, homokosabb talajú vizeiben azonban kisebb testű példányok is élnek, amelyek akváriumban is tarthatók. Ezeknek a kisebb 18-35 cm-es Édesvízi rájáknak is nagy medencére van szükségük, ezért tartásuk széles körben nem terjedt el annyira...


Akvarisztika 1

Hozzászólások:

AkvaSzerk

Admin

Regisztrált:
2010-08-17

Bizony bizony...
És még mi minden lehet, amiről nem is tudunk.

Megvan a válasz a kalászhalas kérdésre....
Odaírtam, ahol a kérdés is volt...

Missa

Cikket is író kolléga

Regisztrált:
2007-01-01

Hmmm, micsoda tápanyag bőség lehet a Mekongban, hogy ekkora halak nőnek benne!
Szoktam nézni az National Geograpic-on és a NG Wild-on is ezt az óriás halas sorozatot. Érdekes és ki gondolná, hogy édesvízben is élnek ekkora \"szörnyek\".
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!