a
0
Xifó - vagy más néven mexikói kardfarkú hal
2022. Szep. 24.

Igazán kedvelt és népszerű halfaj az akvaristák körében. Az elevenszülő fogaspontyok családjába tartozik.

Nevének egyik fele származásának eredetére utal, míg másik fele a hím példányok sárgás farkúszószerű nyúlványára.

 

Akvarisztika 3

A vadon élő törzs a legtöbb elevenszülő fajhoz hasonlóan a meleg vizű forrásokban él, színe zöldes árnyalatú. A kitenyésztett példányok között jó néhány színtónus megtalálható, mint a vörös, vérpiros, narancssárga, ananász, arany, fekete, zöld és ezek számos variációja.

Akváriumban való tartásánál előny, hogy más fajokkal szemben békés viselkedés jellemzi őket, igaz a hímek területvédők, bizonyos esetekben heves mozdulatsorozattal versengenek a nőstényekért.

Telepítésükkor célszerű egy-egy hím mellé 3-4 nőstényt párosítani, így kevésbé lesz tapasztalható a vetélkedés köztük.

Testhosszuk átlag 10 cm körüli, azonban ideális körülmények közt tartva jellemzően 12-16 cm közötti méretűre is megnő. A nőstény példányok fejlődnek nagyobbra, testesebbre, míg a hímek nyúlánkabbak.

Érdemes gondosan lefedni az akváriumot, mert előszeretettel ugrálnak a vízben. Nagyobb mozdulatnál akár ki is ugorhatnak a medencéből, ami aztán az egyed pusztulásához vezet.

Ajánlott azonos méretű szintén elevenszülő fajokkal együtt tartani, mint más fogaspontyfélék, díszmárnák, dániók vagy a nagyobb harcsák.

Kimondottan gyors, erős úszású hal, ezért az akvárium formája legyen hosszú, legalább 100 liter vizet befogadó közeg, melyet közepesen kemény 7-8 pH értékű csapvízzel szükséges feltölteni az ideális környezet kialakítása érdekében. Mindehhez a hőmérséklet szabályozása is hozzátartozik, ami 22-27 °C között az ideális.

A medence hátterét sűrű növényzettel kell beültetni, míg az előteret szabadon hagyni, így kényelmesen, akadálytalanul tudnak úszni.

Táplálékát tekintve nincs különösebb igénye, szinte mindent elfogyaszt. A kifejlett állat esetében a legmegfelelőbb a vízibolha, tubifex, szárított tápok és rendszeresen kell kapniuk növényi eleségeket.

A faj sajátos jellegzetessége, hogy a termékeny nőstények, magas arányuk esetén képesek hím egyedekké válni. Így eshet meg az, hogy egy kizárólag női példányokból álló csoportban születnek kishalak. Az átalakulás ellenkező irányba nem megy végbe.

Egy-két havonta szaporodnak. A vemhesség időtartama 4-5 hét, az ivadékok száma 50-200 közötti.Az ellés előtt álló nőstény hasa megduzzad, feszessé válik, rajta sötét folt jelenik meg. Mozgása lassul, keresi az eldugott helyeket.

Jellemző rájuk a nagymértékű kannibalizmus ezért szükség van a nőstény kiemelésére, amit elegendő közvetlen a szülés előtt megtenni. Azt követően a közepes méretű nevelő akváriumból az anyaállatot mielőbb vissza kell helyezni társas helyére.

A kicsik felnevelése nem okoz kihívást, etessük a kis xifókat indító táppal és apró élő eleséggel. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre külön medence az újszülöttek számára, akkor az akváriumot be kell sötétíteni a szülés idejére, hogy a kicsikből minél több el tudjon bújni a növények közé, idővel aztán kifejlett példányokká válhassanak. 3-4 hónapos korukra fejlődnek felnőtt, ivarérett halakká.

Akvarisztika 3
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!