h
0
Elérhető pontyfogók
2020. Máj. 18.

Örvendetes, hogy hazánkban a horgászatot űzők száma mára meghaladta a félmillió főt. Többségük azonban nem napi rendszerességgel él a kikapcsolódás ezen formájával, ráadásul sokan csak most ismerkednek a horgászattal.

Carp Zoom tesztcsapat

A horgászat az egyik legteljesebb kikapcsolódás! Egy-egy vízparton töltött hétvégére napokig, sőt akár hetekig készülődünk és szerencsés esetben, az utolsó pillanatokra szinte tökéletesen ráhangolódunk a halfogásra. Ilyenkor már epedve várjuk azt a pillanatot, hogy megérkezzünk a vízpartra, kiszálljunk az autóból és nagyot szippantsunk a vízpartokat körülvevő természet szokatlanul tiszta levegőjébe.

Teljesen mindegy, hogy a horgászattal éppen most ismerkedő ifjú, vagy a halakat évtizedek óta hajtó tapasztalt rutinos öreg rókáról, hobbi-, vagy éppen minden idegszálával a halfogásra koncentráló versenyhorgászról van szó, mindannyiunkat hasonló érzések kerítenek hatalmukba. Ebben a tekintetben mind hasonlóak vagyunk. Szinte minden másban azonban különbözünk egymástól.

Ha csupán a célhalakat nézzünk máris rengeteg halmazra lehetne osztani horgásztársadalmunkat, azonban kétségtelen, hogy a pontyhorgászok tábora mindegyiknél népesebb. Érthető tehát, hogy a horgászboltok polcait is elsősorban az ő kegyeiket keresve töltik fel, a lehetőségek zavarba ejtő sokféleségét kínálva.

  


Ez a ponty az Carp Zoom Atomic POwer Carp feederek ideális ellenfele volt.

 

Mára a pontyhorgászat sokat változott. Pár évtizeddel ezelőtt a vízpartokon jellemző kép volt, hogy két teleszkópos bot a vízbe vetett szerelék irányába mutatva pihent a vízparton, és a szélben lengedező kapásjelzők a ponty húzását várva lifegett a főzsinórokon. Ilyet ma már ritkán látni. A karikás kapásjelzőket felváltották az elektromos kapásjelzők, a szvingerek és a rezgőspiccek, a teleszkópos botokat pedig a speciálisan pontyhorgászatra tervezett feeder és bojlis botok.

 

 

A pontyhorgászok jelentős tábora azonban nem feltétlenül igényli ezeket az általában drága és sokszor igen speciális eszközöket. Általában ők azok, akik csak most ismerkednek a horgászattal, évente csupán néhány alkalommal jutnak le a vízpartra, vagy csupán nem engedhetik meg maguknak a sok esetben valóban méregdrága felszereléseket. Nekik valóban nincs arra szükségük, hogy méregdrága felszereléseket vásároljanak, de számukra is fontos, hogy használható és a halfogás során örömüket leljék a kiválasztott horgászeszközökben. Persze éppen ők azok, akiknek érthető módon kevesebb a tapasztalatuk a megfelelő eszközök kiválasztásával kapcsolatban, mégis kis odafigyeléssel ők is képesek lehetnek megfelelően választani.

 


A Carp Zoom Kínálatában minden megtalálunk a sikeres pontyhorgászathoz.

 

Első és legfontosabb, hogy milyen helyzetekben kívánjuk használni a felszerelést, hiszen nem ugyanaz a bot való a partközeli horgászatra és a távoli dobásokra. Nagyon nem mindegy az sem, hogy az általunk meghorgászott vízen mekkora pontyokra számíthatunk. Ha a horgászvízen nem kell kapitális halakra horgásznunk, akkor egy túl kemény bottal a fárasztás élményét vesszük el magunktól, de fordított esetben, ha éppen termetes pontyok lakják a vizet, akkor egy pár kilós halara tervezett bottal kínszenvedés tud lenni a kapitális példányok megfogása. Végül pedig ott a pénztárca kérdése. A tapasztalat az mutatja, hogy két korlátot kell magunk elé állítani: Mennyi az a pénz, amit a felszerelésre szeretnénk fordítani, és mennyi az az összeg amit maximálisan rászánunk. Ha ügyesen választunk, akkor az első korláton meg kell túllépnünk.

A Carp Zoom kínálatában mindenki megtalálja a saját korlátainak, a vízparti körülményeknek és a megcélzott halaknak megfelelő választását. A kínálatban remek megoldásokat találnak azok is, akik jellemzően nem nyüstölik felszerelésüket napi szinten, de ha esetleg később nagyon belejönnének a halfogásba, akkor is sikerrel tudják használni a kiválasztott felszerelést. Ezen felül az aprócikkek és a kiegészítő felszerelések terén is minden megtalálunk, amire szükség lehet, legyen az csupán egy apró gumiütköző, srtapabíró merítőfej, vagy a modern pontyhorgászok eszköztárának nélkülözhetetlen eszközei: a pontymatracok, pontybölcsők, elektromos kapásjelzők PVA termékek, … A felsorolást oldalakon keresztül lehetne folytatni, de az eredeti témához visszakanyarodva érdemes inkább két alapfelszerelésnek számító terméket tüzetesebben szemügyre venni.

 


Az Atomic Power Carp Feeder nagyhalas változata.

 

Ideális bot a távoli method horgászathoz.

 

A Carp Zoom és testvér márkáinak horgászbot és horgászorsó repertoárja az elmúlt években rendkívül sokat fejlődött. A horgászok igényeit követve különösen igaz ez a pontyozó feederbotokra és a nyeletőfékes orsókra. Az előbbiek közül a Carp Zoom Atomic Power Carp Feeder botok talán a legáltalánosabban használható középkategóriás feederbotok. Azon horgászok, akik ritkán jutnak le a vízpartra, sokkal inkább igénylik az általánosan használható botokat. Az Atomic Power Carp Feederek ilyen botok, ráadásul a leguniverzálisabb 360 centiméteres hosszban érhetők el. Mint neve is mutatja elsősorban a nagytestű halakra pályázó horgászoknak készült, de van választásunk! Ha a kapitális méretű halakkal csak ritkán találkozunk, ajánlott a 30-120g-os változatot választanunk. Ezzel a bottal a kisebb testű halak megfogása igazán élvezetes, de egy 10 kilogramm feletti ponty megakasztásakor sem kell kétségbe esnünk. Ezzel szemben az 50-150g-os változat már valóban a nagytestű pontyokat és akár a 90-100 méter körüli dobástávolságokat célozza. Ezzel a bottal egy nehezebb etetőkosár elhajítása sem jelent gondot, így akár folyóvízi horgászatok során is számolhatunk ezzel az univerzális feederbottal. A bothoz járó 3 különböző erősségű spiccel pedig még inkább a körülményekhez tudjuk igazítani a felszerelésünk hatékonyságát.

 


A Maximal Carp BBC 600 egy exkluzív kivitelű nyeletőfékes orsó.

 


A Maximal Carp BBC nagyméretű dobjára rengeteg zsinór felfér

 

Az orsókra visszatérve nyugodtan állíthatjuk, hogy a nyeletőfékes orsók változatok már egybeforrtak a pontyhorgászattal. Erre is találunk a Carp Zoom kínálatában egy remek árú kompromisszummentes megoldást. A Maximal Carp 6000 BBC egy általánosan használható nyeletőfékes orsó. Az exkluzív megjelenésű, de strapabíró orsót, precíz meghajtás jellemzi. Ez az orsó a mára alapkövetelménynek számító finoman állítható letapadásmentes fékrendszer terén is megfelel az igényeknek. A bekapcsolt nyeletőfék kapás esetén egy gyors tekeréssel kikapcsolható - ebben segítségünkre van a dupla hajtókar - és máris kezdődhet a fárasztás. Ebben az orsóban valóban egy univerzális társra lelünk, hiszen a ragadozóhalas horgászatoknál is tökéletesen kiszolgál bennünket!

 

 

A Carp Zoom a nyeletőfékes orsók mellett, hagyományos orsókból is remek kínálattal szolgál.

 

 

Carp Zoom Feeder Team

Carp Zoom tesztcsapat
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni!